Donkere nacht

Vorige Artikel 11 van 15 Volgende
€ 22,95 (inclusief btw)

Waarom zou je mystiek lezen, en dan nog de teksten van iemand die ‘van het Kruis’ heet? Omdat mystici cartografen van de menselijke ziel zijn, die het diepste van zichzelf exploreren en ons de weg naar onszelf en naar het Ultieme wijzen.

De Spaanse mysticus Juan de la Cruz (1542-1591) was geen strenge asceet maar iemand die ontdekte dat alleen de liefde ons vrij en gelukkig maakt. Hiervoor moeten we alles inzetten. We kunnen dit, wanneer we ervaren dat er iets of iemand is die ons éérst heeft liefgehad en ‘als een zon boven ons staat, om zich aan ons mee te delen’. Jan van het Kruis – in eerdere edities Johannes van het Kruis – kon deze ervaring met de taal van zijn tijd en van de Bijbel benoemen: God is liefde. In zijn geschriften neemt Jan van het Kruis ons als een heel milde gids bij de hand om de lange en moeizame weg naar binnen, naar die wezensgrond te gaan. Zo kunnen we een nieuw mens worden, een geschenk aan de wereld.

Deze ‘leraar van de mystiek’ is dan ook heel geliefd bij niet-christenen en andersgelovigen. Zijn gedichten zijn hoogtepunten van de Spaanse lyriek, en wat hij in de commentaren daarop schreef bevat een goudmijn aan bevrijdend inzicht.

Degelijke en uitgebreide inleidingen evenals de talrijke historisch en theologisch verhelderende voetnoten begeleiden deze nieuwe uitgave van Donkere nacht, zijn meest bekende werk. Gebruik makend van het universele symbool van de nacht toont hij aan hoe crisissen momenten van transformatie kunnen worden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2023 depeerle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel